неделя, 9 септември 2012 г.

Гранитогрес или порцеланови плочки за баня


 Гранитогрес


Гранитогрес или порцеланови плочки за баня

Гранитогреса е вид плочка, която със своите технически характеристики се доближава до материалът  гранит – от там идва и името гранитогрес. Тази логика за името я има само у нас ,тъй като на запад този вид  плочки са познати по-скоро като “porcelain tiles” – буквално  преведено„порцеланови плочки”.
Материалът гранитогрес  се изработва от различни видове смоли,глина и пясък. Пресова се при  доста голямо налягане и след това се пече. Така плочата става  много суха, не поема почти никаква вода и става значително здрава.Това е и причината в  повечето търговски площи като магазини, молове  и други са направени от гранитогрес по подовете.
Ако сравняваме естествения материал гранит с плочки тип гранитогрес, може да изникне въпросът защо да не използваме натуралния продукт.  Десените на гранита се изчерпват с  броени видове  шарки и още толкова малко цветове, а това определено е ограничение, което липсва при  плочки  от вида гранитогрес, още повече когато използваме плочки за баня тип гранитогрес.
 При обработката на повърхността на плочки гранитогрес – почти няма ограничения, плочата е много твърда и  може да се обработва по много начини.  Има матиран, полиран, грапав или релефен гранитогрес – като вариациите са много.
Съществува  и  голямо разнообразие по отношение на предлаганите размери – твърдостта му е голяма, също е и индеферентен към температурните разширения. Тези предпоставки му дават възможност да  е с много големи размери,  като отпада нуждата от поставянето на фуги между плочките  гранитогрес. Най-често се използват размери и форми на  плочки с размер 45х45 с квадратна форма  – обикновено такъв гранитогрес поставяме у дома си и в частност в банята. Приложение имат продълговати плочки с правоъгълна форма . Предпочитаната повърхност е спрямо вкуса и желанието на всеки– някои предпочиат матиран,а други полиран гранитогрес – всичко е  индивидуално и е свързано най-вече с личните предпочитания.
Плочките тип гранитогрес са се превърнали в една неделима част от съвременното строителство и се използват както в жилищното, така и в промишленото строителство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Знаете ли каква е разликата м/у теракот и гранитогрес